Volg ons op

facebook twitter

 

Agenda 2016donderdag 24 november 2016:

Dekema Lezing.

De Vereniging Vrienden en Vriendinnen van Dekema State organiseert op donderdag 24 november 2016 een lezing. Plaats: kerk van Jelsum, aanvang 19.30 uur.
De toegang is gratis. De consumpties zijn voor eigen rekening.
De lezing zal gegeven worden door Prof. Dr. Yme Kuiper, bijzonder hoogleraar historische buitenplaatsen en landgoederen aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

Het onderwerp: Twee eeuwen Dekema State, van familiebezit naar collectief erfgoed.
De nadruk van de lezing komt te liggen op het gezin van het familieportret Van Wageningen -Houth en zijn band met het notabele buitenleven in Friesland in de eerste helft van 19e eeuw.
Gerardus van Wageningen trouwde in 1791 met Juliana Houth, erfdochter van Dekema State waarna hun nazaten de State in hun bezit kregen.
De State is in het bezit gebleven van de familie tot 1994 toen Gerard van Wageningen kwam te overlijden en de erfgenamen besloten de State te verkopen aan de stichting “Het Old Burger Weeshuis “ te Leeuwarden.

De kerk is volgeboekt, u kunt zich helaas niet meer opgeven.


TERUGBLIK 2016:

APRIL


16 tot en met 24 april nationale museumweek

met:

16 en 17 april Museumweekend
(middagen van 13.00 - 17.00 uur, toegang € 1,-)
Stinzenstruin; gratis wandeling met gids door de tuin.

Thema van de landelijke museumweek:“ons echte goud”.

Voor de kinderenis er dan ook een goudspeurtocht in de state.

KATMARFOLK is zorgt voor de muziek:
Katrinus en Marie begonnen jaren geleden als folkduo met vooral Ierse en Franse dansmuziek. In de loop van de tijd is het repertoire uitgebreid met traditionele muziek uit meerdere Europese landen en met Oude Muziek. Muziek van de middeleeuwen tot de 18e eeuw, waaronder werk van Mozart, Rameau, Händel en Lully, in eigen bewerkingen voor doedelzak, harp, tinwhistle en trekharmonica.

Hier een foto-impressie


Zaterdag 23 april Voorjaarsfair
Groei en Bloei (10.00 -17.00 uur, gratis toegang)
Tuin- en brocantekramen, diverse activiteiten.

voorjaarsfair

Onder de ongeveer 50 standhouders, die verspreid staan over het prachtige terrein van deze historische State ook weer een aantal bekende plantenkwekers, zoals Brian Kabbes, De Beemd, kwekerij Jacobs, maar ook hobbykwekers als De Jonkheer. Verder vindt u stands van hoveniers, bakkersproducten, brocante, sieraden, kaasboerderij, aquarellen en nog veel meer, dit alles in de siertuin, tussen de appelbomen of op het grote weiland.
De historische State, ingericht in oude stijl, is gratis te bezichtigen, evenals de tuinen en het park met stinzenplanten (er is een zoekkaart stinzenplanten) als de bostulp en vogelmelk.

Voor de kinderen: diverse activiteiten, sommige tegen een kleine vergoeding, zoals knutselen, boogschieten, buitenspeurtocht en een goudspeurtocht in de state.

Verder kunt u van de muziek genieten:

TIMELESS
met Lolle van Houten,zang en Annemiek Zijlstra, zang, piano en gitaar. Ze treden op van 14.00 tot 16.30.
Het repertoire bestaat uit covers en eigen nummers.
Blues, Iers, pop ( Anouk. Katie Malua, Adele), jazz ( Billie Holiday, Melodie Gardot) en 60's pop.

Ook KATMARFOLK is van de partij :
Katrinus en Marie begonnen jaren geleden als folkduo met vooral Ierse en Franse dansmuziek. In de loop van de tijd is het repertoire uitgebreid met traditionele muziek uit meerdere Europese landen en met Oude Muziek. Muziek van de middeleeuwen tot de 18e eeuw, waaronder werk van Mozart, Rameau, Händel en Lully, in eigen bewerkingen voor doedelzak, harp, tinwhistle en trekharmonica. Als het even kan treden ze buiten op en dat op zaterdagmiddag.

Hier een foto-impressie


Zaterdagmiddag 14 mei Dag van het Kasteel
Van 13.00 - 17.00 uur; Proef het verleden
Normale entreeprijzen.

Bij de meeste kastelen wordt deze dag op tweede Pinksterdag gehouden, maar omdat onze vrijwilligers dan ook graag gezellig er op uit trekken hebben wij gekozen de zaterdagmiddag voorafgaand aan Pinksteren onze gasten te verwelkomen.
Uiteraard is een bezoek aan huis en tuin al een manier om het verleden te proeven, maar daarnaast zullen er op deze feestelijke middag nog meer dingen te beleven zijn.

Ook KATMARFOLK is van de partij :
Katrinus en Marie begonnen jaren geleden als folkduo met vooral Ierse en Franse dansmuziek. In de loop van de tijd is het repertoire uitgebreid met traditionele muziek uit meerdere Europese landen en met Oude Muziek. Muziek van de middeleeuwen tot de 18e eeuw, waaronder werk van Mozart, Rameau, Händel en Lully, in eigen bewerkingen voor doedelzak, harp, tinwhistle en trekharmonica. Als het even kan treden ze buiten op en dat op zaterdagmiddag.

Hier een foto-impressie


 

18 mei iwas de TV-uitzending over Dekema State in het programma Binnenstebuiten van de KRO-NCRV.

Op dit filmpje de TV beelden van de uitzending:
https://youtu.be/gHWZqAij2m8

 9 en 10 juli Landelijke Open Imkerijdagen van
13.00 - 17.00 uur (gratis toegang tuin, toegang State € 1,-)

Bijenvolk, een echte Mienskip!!
Ben je nieuwsgierig hoe het er in een bijenvolk aan toe gaat? Weet je hoeveel bijen er samen werken om nectar te vinden, te halen en om er honing van te maken? Wil je de koningin proberen te zoeken in de bijenkast achter glas?? Wil je vragen waarom imker Wim een pijp rookt en thuis nooit? Worden bijen ook ziek, en kan de imker daar wat tegen doen? Of wil je ook een keer zien hoe de honing uit de raten wordt geslingerd, en hoe komt het dat er zoveel smaken honing zijn en dat uit de winkel de honing meestal hetzelfde proeft?
Of kom je lekker een bijenmobile knutselen of een waskaars rollen, of poppenkast kijken?

Ook is er gelegenheid om honingijs te proeven (zondag), te genieten van de tuin en muziek, en uiteraard is er ook honing te koop!!

Als klap op de vuurpijl biedt stichting DeDansDivisie  om 15 uur een preview van het toneelstuk “wachten-op-de-Liefde” dat begin september opgevoerd zal worden in het Leeuwarder Bos. In de voorstelling worden de verschillende emoties die komen kijken bij het wachten op de liefde vertaald in moderne dans, poëzie en muziek. Meer informatie: http://www.dedansdivisie.nl/wachten-op-de-liefde/
Aanmelden is niet nodig, kom gezellig langs!!

 

imker

 

Hier een foto-impressie


10 en 11 september

Open Monumenten Weekend

Hier een foto-impressie


Zaterdag 15 oktober Kastanjemiddag
Voor de jeugd van 4-12 jaar onder begeleiding van een
volwassene.
Georganiseerd door Vereniging van Vrienden en Vriendinnen van Dekema State.

Hier een foto-impressie

kkinderen kastanjemiddag

 

ANDERE ACTIVITEITEN
Dekema State is het hele seizoen op afspraak beschikbaar voor activiteiten zoals Picknickarrangementen, familiedagen, reünies, workshops, verenigingsuitjes, diners, vergaderingen, mini-symposia en andere bijeenkomsten met een exclusief karakter.
Bel voor informatie 058 - 257 00 20

 

Alle activiteiten onder voorbehoud