Menu Sluiten

Museumschatjes

Geschikt voor groep 3 t/m 6

Museumschatjes brengt kinderen in aanraking met museaal erfgoed in hun omgeving. Ze worden aan het denken gezet door vragen als ‘Wat is een museum?’ en ‘Waarom is het belangrijk om dingen te bewaren?’.

Museumschatjes bestaat niet alleen uit het museumbezoek, maar ook uit een voorbereidende en verwerkende les. Bij de voorbereidende les leren de leerlingen wat een voorwerp waardevol maakt, leren ze goed te kijken naar voorwerpen en mogen ze over hun eigen meest dierbare voorwerp vertellen en waarom dat zo dierbaar voor ze is. Tijdens het museumbezoek kiest elke leerling zijn eigen grootste schat van het museum. Aan de hand van een kijkwijzer gaat de leerling het gekozen voorwerp analyseren. Want wat maakt dit voorwerp waardevol? Na afloop is er een verwerkende les in de klas. Hierbij moeten de leerlingen hun gekozen schat uitleggen en verdedigen, wat is van alle individueel gekozen museumschatten de allergrootste schat?

Voor groep 3/4 en 5/6 is lesmateriaal ontwikkeld, bestaande uit een digitaal lespakket, docentenhandleiding en het leerlingenmateriaal. Het leerlingenmateriaal is ook in het Fries beschikbaar.

Aantal leerlingen

Begeleiding

Duur

Kosten

Kerndoelen

maximaal 30

1 begeleider per 5 kinderen

voorbereiding op school 1 lessen à 40 minuten bezoek aan Dekema State 60 à 90 minuten. Verwerking op school 1 les à 45-90 minuten (afhankelijk van de gekozen werkvormen)

€ 1,- per kind/begeleider

1, (17), 51, 52, 53, 56

Klik hier om het digitale lespakket te downloaden