Menu Sluiten

Speurtochten

Groep 3 t/m 8

Aan de hand van verschillende speurtochten kunnen de leerlingen op ontdekkingstocht door de state en de tuin. Afhankelijk van de speurtocht leren de kinderen meer over natuur, verwarming, kunst, literatuur of erfgoed.

Aantal leerlingen

Begeleiding

Duur

Kosten

Kerndoelen

maximaal 30

1 begeleider per 5 kinderen

60 à 90 minuten

€1,- per kind/begeleider

Elke speurtocht sluit aan bij verschillende kerndoelen

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende speurtochten en bijpassende leeftijden.

Groep 2/3

Knuffelspeurtocht
Het hondje van de detective schrijver Havank, Nico, is zijn vriendjes kwijt en wil graag spelen. De leerlingen mogen Nicko helpen zoeken. Overal in de state zijn hondjes verstopt, de kinderen tellen ze op een formulier door per ruimte te turven.

Groep 3 t/m 8

Buitenspeurtocht
Een speurtocht door de tuin van Dekema State, de nadruk ligt op de natuur en op elementen van de state.

Goudspeurtocht
Met een gouden stift kleuren leerlingen het aantal bolletjes in van hoeveel gouden voorwerpen ze per ruimte (ook buiten) zien.

Voor de bovenbouw zijn er doordenk-vragen tijdens de speurtocht.

Verwarmingsspeurtocht
In diverse ruimtes staan verschillende vormen van verwarmen. Leerlingen gaan in groepjes door het museum en trekken lijntjes tussen de ruimtes en verwarmingsvorm. Wat is de oudste manier van verwarmen?

Voor de bovenbouw is er een uitgebreidere variant. Hierbij moeten de leerlingen in tweetallen op zoek gaan naar alle dingen in de state die ook maar enigszins te maken hebben met verwarmen en hier de juiste benaming in functie bij zoeken.

Meer informatie erover kunnen de leerlingen opzoeken in het informatieblad. Wie weet de meeste verwarmende dingen op naam te brengen? Na afloop worden de uitkomsten aan elkaar gepresenteerd.

Ra, ra wie is dit?
Aan de hand van details moeten leerlingen op zoek gaan naar het juiste portret

Van de bovenbouw wordt gevraagd om, na een korte inleiding over portretschilderen in de Gouden Eeuw, op zoek te gaan na het portret wat de leerling het meeste aanspreekt. In de handleiding voor gidsen zoeken ze naar meer informatie over het gekozen schilderij. Aan het einde presenteren een aantal/alle leerlingen hun schilderij en vertellen ze wat ze te weten zijn gekomen.

Speurtocht familiewapens
Aan de hand van een speurkaart met onderdelen van wapenschilden worden leerlingen op pad gestuurd om alle wapenschilden terug te vinden in de state en op het terrein.

Groep 4 t/m 8

Kwartetspeurtocht
Een speurtocht waarbij de leerlingen meer leren over de natuur. Aan de hand van kwartetkaarten moeten ze op zoek naar de juiste planten in de tuin. Bij één daarvan hangt een pons om zo een gaatje bij de juiste naam te maken. Het is de bedoeling dat de leerlingen zoveel mogelijk kwartetten verzamelen.

Meeurkeuzespeurtocht
Een speurtocht waar wordt ingegaan op de geschiedenis van Dekema State en wat er te zien is in het museum. Uit vier mogelijkheden moeten de leerlingen het juiste antwoord vinden

Groep 6 t/m 8

Ontdekkingsspeurtocht
Aan de hand van kijk, zoek en denk vragen worden de leerlingen meegenomen over het terrein en door het museum van Dekema State. Met lees en schrijf opdrachten leren de leerlingen over de geschiedenis.

Groep 7/8

Spannende Speurderstocht
Als inleiding bij deze speurtocht krijgen de leerlingen een verhaal te horen over de detective schrijver Havank, dit kan eventueel al in de klas worden gedaan. Bij deze speurtocht worden de leerlingen in groepjes verdeeld om een misdaad op te lossen. Door sporen te zoeken en aanwijzingen te ontrafelen moeten de leerlingen erachter komen wat er gebeurd is. Na afloop krijgen de leerlingen een speurdersdiploma en een lekkernij.

Deze speurtocht duurt 2,5 uur en kost €5,- per kind.