Menu Sluiten

Beleefwandelingen met QR-codes

Vanaf Dekema State kunt u verschillende beleefwandelingen starten. Zo is er de ‘Van State tot Stek’, voor ieder die geïnteresseerd is in het cultuurhistorische landschap rondom Jelsum en Koarnjum en de ‘W2 Route’ voor de meer sportieve wandelaar die meer wil weten over de waterzaken tussen Jelsum en het Leeuwarder Bos.

Beide routes worden gelopen aan de hand van een routekaart met QR-codes. Door het scannen van de QR-codes krijgt u meer informatie over punten die onderweg gepasseerd worden. Op de routekaart staat een link welke u thuis op uw mobiel of computer kunt openen om alle informatie nog eens rustig terug te lezen. Hier biedt zich tevens de mogelijkheid om meer verdiepende informatie te lezen.

VAN STATE TOT STEK

Breng een Ode aan het Landschapmet de beleefwandeling ‘Van State tot Stek’. Deze beleefwandeling van een kleine 7 kilometer neemt u mee door de uitgestrekte weilanden van het oude, vrijwel ongeschonden kwelder- en terpenlandschap. Onderweg zijn er allerlei sporen van (verdwenen) states, terpen en oude slenken. Door het scannen van de QR-codes op de routekaart komt u hier meer over te weten. Deze route is ook uitermate geschikt voor rolstoelgebruikers!

W2 ROUTE

Word een WaterWijze wandelaar met de sportieve waterweetjesW2 Route’. Deze beleefwandeling van ruim 8 kilometer neemt u mee over het landgoed van Dekema State, langs (oude) waterwegen en door het Leeuwarder Bos. Onderweg is er aandacht voor waterwegen, dijken, waterkwaliteit, agrarisch watergebruik en de flora en fauna van waterrijke gebieden. Door het scannen van de QR-codes op de route kaart komt u hier meer over te weten. Aangezien de route over onverharde buiten- en bospaden gaat, zijn waterdichte schoenen aan te raden!

PRAKTISCHE INFORMATIE

De twee verschillende routekaarten zijn voor €4,- p/s verkrijgbaar bij het entreegebouw van Dekema State. Dit is voor beide wandelingen tevens het begin- en eindpunt. ‘Van State tot Stek’ is ook uitermate geschikt voor rolstoelgebruikers. De W2 Route is dit, i.v.m. de onverharde buiten en bospaden waar over gelopen wordt, niet. Voor de W2 Route zijn waterdichte schoenen aan te raden!

De beleefwandelingen met QR-codes zijn tot stand gekomen met financiële steun van het Prins Bernard Cultuurfonds, stichting Kastelen, Buitenplaatsen & Landgoederen, het aanklikfonds van Stichting Bestemming Noardwest, het Kijlstra Smid Fonds, de Van Heloma Stichting, de Boelstra Olivier Stichting het Ritske Boelema Gasthuis en het Herbert Duintjer Fonds.