Menu Sluiten

Beleefwandeling ‘Van State tot Stek’

Dekema State lanceert een beleefwandeling met een historisch tintje.

Dekema State te Jelsum heeft op 30 april jl. een beleefwandeling (5.5 km) gelanceerd waarbij de wandelaar compacte kennis ontvangt. Aan de hand van een routekaart met QR-codes komt men meer te weten over de geschiedenis van het natuur- en cultuurlandschap dat rondom (verdwenen) adellijke states en historische hekken (‘stek’) is ontstaan.

Beleefwandeling met QR-codes
Een wandelroute met 18 QR punten levert boeiende informatie op over de Landschapsgeschiedenis van grond en bewoners. Bij elk punt behoort een unieke QR-code. Door het scannen ervan ontvangt de wandelaar bondige informatie over deze bijzondere plekken. Daarnaast kan er worden doorgeklikt naar extra informatie als men thuis de route nog eens terugleest, eventueel ook op de PC of laptop.

Historie van het natuur- en cultuurlandschap
De beleefwandeling ‘Van State tot Stek’ strekt zich uit tussen twee adellijke states: Dekema State te Jelsum en Martenastate te Koarnjum. Tussen deze beide groene oases wordt de wandelaar door een oud en vrijwel ongeschonden kwelder- en terpenlandschap geleid. Onderweg is er aandacht voor het ontstaan van landschapskenmerken en de aanwezig natuur in de parken en tuinen rondom diverse states. Er is informatie over bouwstijlen, landgebruik en de historie van de (adellijke) bewoners.

Totstandkoming
Geïnspireerd door het Ode aan het Landschap thema van het Nederlandse Bureau voor Toerisme & Congressen en de corona-veilige mogelijkheden van wandelen, heeft het educatie team van Dekema State najaar 2020 het plan opgevat deze beleefwandeling op te zetten. De wandeling heeft financiële steun gekregen van het Prins Bernard Cultuurfonds, stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen, het aanklikfonds van Stichting Bestemming Noardwest, de Van Heloma Stichting, Ritske Boelema Gasthuis en het Herbert Duintjer Fonds.

Praktische informatie
De routekaart met QR-codes is vanaf 30 april te koop voor €4,- bij het entreegebouw van Dekema State. Hier start en eindigt ook de wandeling. De route kan door een kleine aanpassing ook worden gevolgd door rolstoelgebruikers. De beleefwandeling ‘Van State tot Stek’ is corona-veilig te wandelen. U kunt ter plaatse pinnen en er is bij Dekema State koffie/thee/warme chocolademelk voor onderweg verkrijgbaar. Er is gratis parkeergelegenheid. Raadpleeg voor actuele openingstijden de websites www.dekemastate.nl en www.martenastate.nl.