Menu Sluiten

Ra ra, wie ben ik?

Portretten vanaf de Gouden Eeuw

In Dekema State ga je op zoek naar het portretschilderij dat jij het mooist vindt en ontdek je wie de personen op de schilderijen zijn.

Meer informatie

Tegenwoordig maken we een selfie of een leuke foto van iemand met onze telefoon. Daarvoor hadden we nog de filmrolletjes die je naar de fotograaf moest brengen en nog langer geleden moest je echt naar de fotograaf voor een mooie portretfoto. Misschien zijn er bij je thuis of opa en oma nog wel hele oude (zwart/wit) portretfoto’s van familie van vroeger.

Voordat het fototoestel bestond, werd een portret geschilderd en dan op een plek in huis gehangen waar iedereen het kon zien. Omdat een portret schilderen nogal duur was, hadden alleen rijke mensen zulke portretten. In de Gouden Eeuw waren de Nederlanders erg rijk door de handel en werden er veel portretten geschilderd. De bekendste portretschilder uit die tijd is Rembrandt, die ook nog wel eens een “selfie” maakte.

Op Dekema State vind je de portretten van de adel die hier gewoond heeft en hun familie. Na een korte inleiding over portretschilderen in de Gouden Eeuw ga je zelf op zoek naar het portret die jou het meest aanspreekt en gaat er eens goed naar kijken… Daarna zoek je in de handleiding voor gidsen informatie over het door jou gekozen schilderij.

Tot slot presenteren een aantal leerlingen hun schilderij en vertellen wat ze te weten zijn gekomen.

Deze activiteit is uitermate geschikt voor groepen die het bij geschiedenis over de Gouden Eeuw hebben. Bij groepen die dat niet gehad hebben zal de nadruk in de inleiding nog wat meer op de ontwikkeling van het portret gaan en portretten die ze thuis hebben. Voorafgaand aan het bezoek zou op school aandacht besteed kunnen worden aan (oude) portretfoto’s die leerlingen van thuis hebben meegenomen.

Overige informatie:

Kerndoelen :
1,2,4,51,52,56

Competenties :
onderzoeken, receptief vermogen, reflecteren

Doelgroep :
5 t/m 8

Groepsgrootte:
minimaal

Duur :
1,5 uur

Locatie:
Dekema State Jelsum

Kosten :
€ 1,– per leerling

Discipline :
Erfgoed

Aanbieder:
Dekema State Jelsum