ZigaForm version 4.8.0
Menu Sluiten

Scholen

Schoolklassen welkom op Dekema State !

Ook voor kinderen is er heel wat te zien op Dekema State , schoolklassen zijn dan ook van harte welkom. Voor deze bezoeken zijn speciale programma’s bedacht waarmee je op een leuke manier veel over het leven van vroeger kunt ontdekken.


Museumschatjes

Museumschatjes, groep 3 tot en met 6.
Museumschatjes brengt kinderen in aanraking met (museaal) erfgoed in hun omgeving. Met het speciaal ontwikkelde lesmateriaal worden leerlingen aan het denken gezet door vragen als ‘Wat is een museum?’ en ‘Waarom is het belangrijk om dingen te bewaren?’. Vervolgens gaan de leerlingen in het museum op zoek naar hun grootste museumschat. Dit complete lespakket is gratis te downloaden op de website. De kijkwijzers van Museumschatjes zijn ook beschikbaar in het Fries.


Het programma Stins! beneden-, midden- en bovenbouw,

Dit is  een lesstof vervangend programma over het leven in en rond staten en stinzen in Friesland. Het programma is geschikt voor onder- midden- en bovenbouw van het Primair Onderwijs. Voor elke bouw zijn er werkboekjes, is er een docentenhandleiding en een uitgebreide digitale leskist. Kinderen gaan actief met het thema aan de slag, zowel in de klas als bij een bezoek aan de stins of state. Stins sluit nadrukkelijk aan bij de kerndoelen van het Primair onderwijs en is daarbij deels lesstof vervangend:

Lees hier meer op de site van erfgoed-onderwijs.


Ook is er het project
Ra ra wie ben ik ?
Portretten vanaf de Gouden Eeuw , voor de bovenbouw. Klik hier meer informatie over de inhoud op Dekema State en leerdoelen.

Naast deze programma’s hebben we ook diverse speurtochten die voor scholen kunnen worden ingezet:

Benedenbouw

Middenbouw

 • Zilverspeurtocht
 • Goudspeurtocht
 • Meerkeuzespeurtocht .
 • Ra ra wie ben ik / detailspeurtocht eenvoudig
 • Verwarmingsspeurtocht (eenvoudig)
 • Speurtocht familiewapens
 • Buitenspeurtocht voorjaar
 • Kwartetspeurtocht in de tuin/ zoek de kwartetten van planten bij elkaar

Bovenbouw

 • Alle speurtochten van de middenbouw/ afhankelijk van niveau en interesse van de kinderen
 • Goudspeurtocht uitgebreider
 • Verwarmingsspeurtocht uitgebreider
 • Ontdekkingsspeurtocht
 • Speurtochten passende bij het project Stins/ binnen en buiten eventueel apart te gebruiken
 • Ra ra wie ben ik / portretten vanaf de gouden eeuw/ eventueel uitgebreid met workshop
 • Spannende speurderstocht: let op! Deze speurtocht is duurder!!

Kosten en afspraken

De kosten zijn € 1,– per kind/begeleider bij Dekema State met een minimum van € 20,– per klas, met uitzondering van de spannende speurderstocht, deze is duurder. Hier vindt u uitgebreide informatie. De kosten zijn € 3,– per kind/begeleider bij Dekema State.

Schoolbezoeken kunnen het hele jaar plaatsvinden behalve de maanden december en januari en april. Dekema State kan 1 klas per keer ontvangen, neem contact op met Dekema State voor verdere informatie en het maken van een afspraak.

Hier een impressie:

Begin april gingen we op een mooie zonnige dag met groep 1 t/m 4 van basisschool ‘De Tarissing’ uit Rinsumageast naar Dekemastate.  Na een hartelijke ontvangst verdeelden we ons over de tuin(om planten te zoeken) en naar de State om daar een speurtocht te doen langs de verschillende kamers. De kinderen waren heel enthousiast bezig, zowel binnen als buiten. Medewerkers van Dekemastate speelden goed in op de leeftijd van de kinderen. Ook het grabbelen in de bakken met oudheden viel in de smaak. Na afloop was er de mogelijkheid om spelletjes te doen: zaklopen, steltlopen, blik gooien. Alles onder een stralende zon! Vandaag weer op school hebben we de foto’s bekeken en over ons bezoek geschreven en getekend. Een aanrader ook voor scholen die op zoek zijn naar een adres voor een cultureel uitje. Dank!

Karen Sangers