Menu Sluiten

Bloei op Dekema week 17

De tijd voor feestjes gaat over van de ene naar de andere plant. Bostulp staat alleen nog een beetje op de noordkant van de oprijlaan, de Gele anemoon vertoont ingedroogde witte randjes aan de bloembladen. De rol van knikkende vogelmelk en holwortel is ook uitgespeeld, zij vormen nu zaad.

Gewone vogelmelk en dichtersnarcis nemen het stokje over, die komen nu juist in bloei. Met het warme weer zal dit heel hard gaan. Ook het bescheiden plantje Haarlems klokkenspel vertoont steeds meer knopjes, ook al valt dat weg tegen het wit van de madelieven.

In het bos is het nog steeds feest met daslook, wilde hyacint en longkruid, begeleid door plantjes zoals donkere ooievaarsbek en de heerlijk ruikende lievevrouwebedstro,

We zijn weer bezig met de opbouw van de moestuin. Zaaisels voorgetrokken in de kas worden naar buiten geplant, waar ze soms de eerste dag bescherming van potjes nodig hebben tegen het felle drogende weer met veel wind en zon. Andere groenten worden ter plaatse gezaaid en krijgen deze bescherming door het neerleggen van zakken op de grond; dat houdt de grond vochtig.

Overal in de tuin kunnen we genieten van andere bloempjes. Kijk eens van dichtbij naar een plantje zoals hondsdraf, hier pinkelt het paars in het gras. Look zonder look, smeerwortel, koolzaad…. Op sommige plaatsen wordt dit beschouwd als onkruid, hier mogen ze speels hun plekje innemen waar het kan.

Een enkele leifruitboom geeft nog bloesem, het meeste is uitgebloeid, maar…. In de perenboomgaard bloeien nog wat bomen, en veel appelbomen komen nu ook in bloei. Een heerlijke tijd!

Het enige minpuntje is de brug die nog ingepakt is omdat het loopvlak moest worden vernieuwd. Maar dat is voor het goede doel; straks glijd je niet meer uit als het nat weer is!