Menu Sluiten

Bloei Stinzenflora week 16

tuinbaas bij leifruit

Half april, altijd een van de weken dat de meeste bloemen van de stinzenflora zich tegelijk vertonen. De bostulp laat hier en daar zien dat ze er vroeg bij was dit jaar en begint te verfrommelen, maar heel veel bloempjes staan nog vrolijk te wiegen boven de grond. Niet lang meer? 

De gele anemoon begint boven zichzelf uit te stijgen, dicht bij de grond begonnen, komen de blaadjes en bloemetjes steeds hoger op hun stengeltjes te staan. 

Het knikkend vogelmelk is een ander verhaal, die stort nu in, op een enkel kelkje aan de top van de steel na. Ook holwortel en voorjaarshelmbloem staan op sommige plekken zaad te maken dus gaan hard achteruit. De tuinbaas heeft in de kruidentuin holwortel uitgegraven en meteen een onderzoekje er op los gelaten. 4 stadia van groei en ontwikkeling heeft hij vastgelegd in foto’s.

De gevlekte aronskelk begint overal met grote kelken die hier en daar ook open gaan. De wilde hyacint heeft het op ons terrein prima naar zijn zin, zojuist constateerden wij een bloeiend kleintje op een plek waar we het niet eerder hebben gezien.

Het Haarlems klokkenspel begint schuchter knopjes te vormen, hoewel het zoeken geblazen is tussen het geweld van de sneeuwklokjes. Als bijgoed doet de donkere ooievaarsbek in het bos haar best, en ook het vergeetmijnietje verovert haar plekjes net als de andere bloeiende planten die zich thuis voelen in het stinzenplanten milieu. Maar de zee van daslook in het bos is het meest indrukwekkend. Daar kunnen we nog wel even van genieten!

Overige bloei 

De perenboomgaard komt nu in bloei, en de appels zullen niet lang op zich laten wachten. Veel van het leifruit bloeit nu ook volop en sommige boompjes zijn al over de top heen. Het ene krentenboompje verliest al de witte sluier van bloemen op het moment van schrijven, de ander volgt binnenkort.

Op het huiseiland bloeien o.a. maagdenpalm, muurbloempjes en geraniumpjes waar bijen en zweefvliegen al op afkomen. Naast en in de muur van het gebouw vinden we de gele helmbloem.  

De 5 jonge zwarte zwaantjes groeien als kool, pas maar op voor de papa zwaan want die verdedigt ze als je te dichtbij komt. De schapen lopen en huppelen samen op een weide.