Menu Sluiten

Bloei week 27 en 28

Na een korte afwezigheid kunnen we ons weer verbazen over de groeikracht van de natuur. We zoomen eerst in op de boomgaard, en voornamelijk op de bloemetjes die daar nu bloeien. Kijk met ons mee! De zweefvliegen vinden het knoopkruid blijkbaar heerlijk en houden daar een gezellig onderonsje.

Zweefvliegen, bijen en hommels vermaken zich ook op de linde, die als het warm genoeg is overvloedig nectar levert. Jammer genoeg is het deze week meestal wat koeler; beneden de 20/21 graden ligt de nectar levering zowat stil….. Sommige mensen menen dat de honingbij de andere insecten beconcurreert, maar daar is tijdens de linde-dracht weinig van te merken.

Ook het fruit zien we zienderogen kleuriger, groter en lekkerder worden…. de aardbeien hebben dit jaar door de warmte een rijke oogst gegeven. Er hangt nog wel, maar we verwachten dat elk moment het gedaan is met het plukken, op een enkele doordrager na. Met alle regen zijn ze ook snel rot! Bij elke keer plukken gaat er een bijna net zo grote bak aangetaste aardbeien naar de kipjes. De frambozen geven een behoorlijke oogst, maar ook deze vrucht heeft te lijden van het natte weer, en we moeten uitkijken dat er geen beestjes meegegeten worden. Mondjesmaat gaan de eerste bessen ook in de pap. Volgende week komt de grote oogst voor jam en dergelijke.

Een paar foto’s van moestuin en pluktuin… Nu we weer open zijn voor publiek kunnen er voor de state en het entreegebouw weer naar hartenlust boeketten worden geplukt door onze bloemenvrijwilligers. In de moestuin zijn de eerste boontjes geplukt, terwijl de erwtjes nu op zijn. Het loof zal komende week worden opgebonden en kan als het gedroogd is dienen als voer voor de beesten. We halen af en toe nog een handje peultjes van het rek.

Sommige rozen raken uitgebloeid, anderen blijven heerlijk doorbloeien en door geuren.

De paden raken met al het vocht ook behoorlijk begroeid, afgelopen week zijn de vrijwilligers met vereende krachten bezig geweest het rijpad te fatsoeneren.

De slakken genieten heel erg van het weer, de gemaaide stroken langs de boomgaard lijken wel een feestlocatie; elke avond treffen we tientallen of misschien wel honderden slakken aan.

Het is super leuk dat we nu weer gasten over de vloer krijgen van overal vandaan. En altijd krijgen we weer de complimenten; wat is het hier mooi! En dat kunnen we alleen maar beamen!