Menu Sluiten

Bollen planten op de terp

Op de terp in Jelsum gaan we bollen planten voor insecten. Met steeds minder bloeiende planten op veel plekken in Nederland hebben insecten het moeilijker om voedsel te vinden. Wist je dat de meeste wilde bijen slechts tot een paar honderd meter van hun nest voedsel zoeken? Het is daarom belangrijk dat van het vroege voorjaar tot het late najaar bloeiende bloemen in de buurt te vinden zijn. De herfst is hét moment om de bollen te planten, zodat er een oase aan bloemen ontstaat in het voorjaar voor de insecten.

De Gemeente Leeuwarden heeft het initiatief genomen en stelt de bollen beschikbaar, en ze zijn uitgezocht samen met Wim Hoogendam. Als tuinbaas van Dekema State is hij natuurlijk kenner van de plaatselijke flora.

Toevallig is vrijdag 6 november en zaterdag 7 november de 20ste natuurwerkdag georganiseerd door  Landschapsbeheer Friesland.

Dekema State doet al aardig wat jaartjes mee aan deze natuurwerkdag (meestal alleen op zaterdag)

De  school  de Swirrel uit Britsum trapt deze bollen-plant-actie af op vrijdagmiddag 6 november met de groepen 5 t/m 8.

Zij helpen hieraan mee in het kader van de eerste scholen-natuurwerkdag.

Er zullen zo’n 13000 bollen worden geplant, dus bollen genoeg, en dat krijgen de kinderen alleen vrijwel zeker niet in een uurtje de grond in. Hierbij dus een oproep voor hulp, kinderen en volwassenen zijn welkom op vrijdagmiddag 6 november van 14-17 uur, en voor zaterdag tussen 9 en 15 uur.

Dekema State en landschapsbeheer Friesland zorgen voor het benodigde werkmateriaal.

Voor de volwassenen die een veilig plekje zoeken met voldoende mogelijkheid om afstand te houden is er genoeg plaats eventueel ook voor andere werkzaamheden in het bos of in de tuin van Dekema State en worden aangepaste tijden voor de pauzes en instructie aangehouden, zoals weghalen van esdoorns e.d.

Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl