Menu Sluiten

Dag van het Kasteel: WaT? Water!

Dag van het Kasteel bij Dekema State

Kom in het Pinksterweekend, en speciaal op 24 mei, naar Dekema State en leer meer over buitenplaatsen en kastelen! Pinkstermaandag is het de 14e editie van de Dag van het Kasteel, een dag om buitenplaatsen en kastelen in de spotlights te zetten. Het thema van dit jaar is ‘Wat? Water!: de rol van water op kastelen en buitenplaatsen’. Aan de hand van dit thema zijn er bij Dekema State verschillende wandelingen ontwikkeld om zo deze dag covid-proof te kunnen beleven.

Water Weetjes Junior Wandeling
Kinderen vanaf 8 jaar kunnen, onder begeleiding van een volwassene, weer komen speuren naar water weetjes. De speurtocht leidt langs oude grachten, vaarten, bruggen en putten. Er is een route van 1 à 1.5 uur uitgestippeld langs het water op en om Dekema State met onderweg verschillende quizvragen over water. Zo kom je allerlei leuke water feitjes over een oud landgoed te weten!

Waterwandeling op Dekema State
Voor volwassenen of gezinnen met oudere kinderen is er de ‘Waterwandeling op Dekema State’. Een interactieve wandeling die je meeneemt over het landgoed van Dekema State. Onderweg leer je van alles over de geschiedenis van Dekema State en de rol van water op een buitenplaats. De wandeling is gratis te wandelen met behulp van de Spacetime Layers App op de smartphone. Lees hier meer over hoe de app werkt.

W2 Route
Sportieve volwassenen en gezinnen met oudere kinderen die meer uitdaging willen, kunnen zich wagen aan de ‘W2 Route’. Een Water Weetjes beleefwandeling van 8 kilometer die naast de rol van water op Dekema State ook het agrarisch gebied en het Leeuwarder Bos belicht. Een routekaart met QR-codes neemt de wandelaar mee over het landgoed, langs (oude) waterwegen en door het Leeuwarder Bos. Deze routekaart is vanaf 22 mei voor €4,- verkrijgbaar bij het entreegebouw. Voor deze wandeling zijn goede, waterdichte schoenen een vereiste! Lees hier meer over deze wandeling.

De tuin van Dekema State is op de Dag van het Kasteel, pinkstermaandag 24 mei, geopend van 10.00u – 17.00u. Met in achtneming van de corona-maatregelen is bij het entreegebouw koffie/thee en fruitsap verkrijgbaar voor onderweg en zijn de toiletten geopend. Hier wordt ook de routekaart met QR-codes voor de W2 Route verkocht, ligt de gratis Water Weetjes Junior Wandeling klaar en is het begin punt van de Waterwandeling op Dekema State.