Ja, het is nu nog steeds het feest van de lente! Elk moment van de dag beleven we een nieuwe indruk en andere sfeer. ’s Ochtends het voorzichtig openvouwen van de bloemen, ’s middags een spetterend openspringen en ’s avonds de serene rust…. Alles staat nu te schitteren en te stralen.
De zwanen hebben 5 kuikens en er lopen sinds kort 2 koppels zwartbles schapen rond op het terrein. Deze zijn 100 jaar geleden gefokt in Jelsum. Levend erfgoed dus. Samen met hond Doike en de eenden en kippen een echt levendig geheel! Er staat een hok met kleine eendjes bij de bijenstal en voor de bijen scharrelt een kip met kuikens.
Met de dag zien we het leifruit meer in bloei komen. De prachtige vormen krijgen met hun bloemen extra charme en uitstraling.
De eerste holwortels die in bloei waren beginnen nu al zaad te vormen. Grote vlekken gele anemoon, holwortel en longkruid strekken zich uit in het bos. Op de oprijlaan, voor de state, en naast het koetshuis wuiven de bostulpjes samen met de knikkende vogelmelktrossen en de immer aanwezige madelieven. De vingerhelmbloem die ook op deze plek veel voorkomt voelt zich lekker met dit warme weer, maar is waarschijnlijk binnenkort uitgebloeid.
In het bos en op de singel richting Finsterbuorren dat onder ons beheer valt vormen zich enkele tulpjes op het vele blad dat er al jaren staat. Heel bijzonder voor ons terrein is dat we 3 (heel kleine) witbloeiende holwortels hebben gespot. De eerste daslookknoppen vouwen zich open en ook de boshyacint is dit jaar extreem vroeg met zijn bloei en vormt al een schemering van lila.
Daslookbloemen.
Fotograaf DvMBoshyacint.
Bijgoed zoals gele dovenetel, smeerwortel (wit) bloeit volop, en ander bijgoed zoals donkere ooievaarsbek (roodpaars) en fluitekuid beginnen net te bloeien. Gisteravond zagen we de gevlekte aronskelk prachtig in bloei staan. De Italiaanse aronskelk zien we echter niet bloeien, hoewel ze volop in blad staat. En overal tussendoor pinkelt geel van speenkruid. In de voortuin staat de kleine blauwe sterhyacint kleur te geven, maar waar hij eerder stond te stralen bij de gevel storten de bloemetjes nu in.
Bloeiende gevlekte aronskelk. Bostulp en knikkende vogelmelk in de wind.
De tuin is dit weekend toegankelijk, wel graag gebruik maken van de parkeerplaatsen in het dorp. Niet te vroeg komen want dan zijn de hekken nog dicht. Er staat een oude melkbus waar u eventueel een vrijwillige bijdrage in kwijt kunt.
Rectificatie van een voorgaand bericht; de 4 stengels aan een bostulp waren “slechts” 3, er stond een andere zeer dicht tegenaan te bloeien.
Kijk ook op stinzenflora-monitor voor meer prachtige stinzenflora.