Menu Sluiten

Groei en bloei week 11

Het voorjaar begint terrein te winnen, ook al lopen we achter op voorgaande jaren. Op de Terp waar met schoolkinderen afgelopen najaar duizenden bolletjes zijn geplant komen de eerste bloemetjes al gezellig boven de grond. Het valt op dat het niet de echte soorten maar variëteiten van de stinzenplanten zijn.

Als we de tuin binnenkomen is tegenwoordig de koffiehoek open en is het mogelijk om gebruik te maken van het toilet.

Bijzonder is dat de holwortel en de krokus tegelijk bloeien. De sneeuwklokjes beginnen hier en daar zaad te zetten.

Overal ontvouwt de holwortel zich nu snel; in het gras, het bos, en in borders (waar we ze toelaten). In de kastanjelaan staan er nog behoorlijk wat klokjes te klingelen als enkelingen. Het daslook schiet daar en in het bos volop de grond uit!!

In de borders kunnen we al longkruid in diverse variëteiten aantreffen, maar in het bos kunnen we het plantje nog niet terugvinden. Wat wel weer lekker begint te bloeien is het speenkruid.

Op de kas beginnen de knoppen van de chaenomelis al te kleuren. In de border daar is de mooie zilvergrijze Artemisia ingedamd omdat hij iets te opdringerig werd. In een pot is het waarschijnlijk gemakkelijker om uitlopers tegen te gaan.

De boomgaard heeft momenteel zijn eigen charme. Doordat de bomen nog niet vol in blad staan is de structuur van het leifruit goed te herkennen. Ook is mooi te zien dat de muur oploopt richting Terp. In het gras onder de bomen heeft Doike zich afgelopen winter uitgeleefd in het uitgraven van muizennesten. De gaten moesten dus bijgevuld worden.

De veldjes langs de boomgaard zijn gespit en de bramen zijn gesnoeid en aangebonden. Ook de berceau is voor dit moment even “klaar”. De bemoste druivenstammen laten hun ouderdom aflezen en door de gekruiste perentakken kan de rest van de tuin nog mooi worden bewonderd.

De zonnewijzer staat weer op z’n plekje op het plein voor de state te stralen.

De eenden vormen paartjes en de eerste eieren zijn gelegd. Op het Jonghof (het weiland binnen de singels) verzamelen zich af en toe nijlganzen, die we hier eigenlijk liever niet hebben omdat ze uitheems zijn en de reigers wegjagen. Sommige vogels zijn minder fortuinlijk en worden gegrepen door een rover, een roofvogel of ander beest? Jonge hazen zijn hier ook gesignaleerd. Het beschermende net was gisteren van de winterbloemkool weggehaald toen vanmorgen een opvliegende duif liet zien dat die actie een beetje te vroeg was ingezet….. het net is er direct weer op terug gelegd.

De eerste “dikke dames” in de schuur zullen hopelijk volgende week lammeren. Er zijn al hekken gemaakt om kraamhokken te vormen. De zwanen verdelen de taken goed, soms zit pa Jip en soms zit moe Janneke te broeden.

Wil je meegenieten? Welkom in de tuin!