Menu Sluiten

Groei en Bloei Op Dekema week 18

Wat Stinzenflora betreft zitten we in de laatste weken van de bloei.

De dichtersnarcis vormt samen met de bloeiende peren- en appelhof een plaatje, maar ruikt bovendien heerlijk.

Ook de daslook kun je ruiken, vooral als je achter in het bos wandelt waar een enorm veld van daslook te vinden is, maar ook in allerlei combinaties met andere planten mooi staat te bloeien. In foto’s een onderzoekje met hoe de daslook vanaf het eerste zaadje zich in 4 jaar ontwikkelt tot een plant met bloem.

De aronskelk lokt overdag vliegjes naar binnen als het stuifmeel rijp is met een op rottend vlees lijkende geur. De smalle hals en de haren in de hals die de verkeerde kant uit staan beletten de vliegjes direct weg te vliegen. De volgende dag verwelkt de bloem en kunnen ze met stuifmeel en al uitvliegen. Als ze dan een volgende bloem in gelokt worden waar toevallig de stampers rijp zijn is de bestuiving geschied!

Het Haarlems klokkenspel is tijdens de restauratie van het terrein nu ruim 20 jaar geleden verdwenen; alle beroering vond dit plantje niet fijn. Het is opnieuw geïntroduceerd en het lijkt zich nu te handhaven op de toebedeelde plekken, ondanks het geweld aan omringende madelieven, het is dus zoeken naar de lieflijke kleine plantjes.

De wilde hyacint heeft het op ons terrein ook prima naar de zin. Op diverse plekken vinden we nieuwe zaailingen, soms vind je ergens een grote pol, maar in het bos zwerven de pollen vaak op korte afstand van elkaar tussen de andere planten.

De jonge zwanen groeien goed. Ze eten veel gras op het bloemrijke weiland.

Doike de Wetterhoun zoekt bij zonnig weer soms plekken in de schaduw, maar in tegenstelling tot wat haar naam aangeeft houdt ze helemaal niet van water en als het regent gaat ze dus liefst ergens droog liggen.

De goudpel haan en kippen kan je ook overal op het terrein tegenkomen, maar vooral bij de bijenstal in de buurt. De zwartbles schapen lopen op deze foto op het “Buitenom” graspad. Om wormen tegen te gaan worden ze eens in de paar weken verweid en mogen ze een ander stuk grasland op ons terrein kaal knabbelen.

De bomen strooien met natuurlijke confetti; hier een voorbeeld van wat de linde verspreidt, het is mooi te zien op het nieuw aangebrachte brugdek en op de bestrating!

We hebben na een lange droge periode eindelijk regen gehad. De tuin geniet ervan! Misschien jij ook van de foto’s!

We hebben de borden bij de ingang van de tuin deze week aangepast; het is natuurlijk wel leuk om te kijken wat de tuinbaas doet en misschien vragen te stellen, maar voor je het weet vergeet je afstand te houden!