Menu Sluiten

Groei en Bloei op Dekema week 19

Daslook, dichtersnarcis, vogelmelk en wilde hyacint stelen nu de show bij Dekema State. Ook longkruid bloeit nog vrolijk verder. Hoewel de gevlekte aronskelk ook nog volop bloeit is deze bloem zo onopvallend dat ze hier geen partij voor is.  Datzelfde geldt voor het Haarlems klokkenspel dat nu ook op de top van haar bloei is. Doordat er zo weinig van staan op ons terrein en er zoveel madelief omheen staat valt dit prachtige bloempje ook alleen maar door de kenner te ontdekken, of bij avond als de madeliefjes zich sluiten.

Hoewel het daslook een zeer krachtige plant is die veel ruimte voor zich opeist, en dat ook krijgt in het bos bij Dekema State, heeft het toch nog wel concurrentie. Hier en daar gaat het zevenblad dwars over de daslook heen. Ook zit op een enkele plaats een dikke plek met brandnetel en kleefkruid; zou hier een concentratie vogelmest gevallen zijn?? Onder de beuken ziet de toch ook massaal aanwezige daslook er heel anders uit dan in de rest van het bos, heel schriel en klein.

Vogelmelk in de schaduw en in de zon op hetzelfde moment geven een beeld van de half gesloten bloempjes en de geheel open sterretjes.

Het is sowieso een zee van bloemen, zowel in de pluktuin waar normaal de boeketten voor de state worden geplukt als in de tuin voor het koetshuis waar de tuinbaas woont. Elk stuk tuin heeft zijn eigen charme en eigen hoofdspelers.

In de schaduwtuin bloeien diverse prachtige bloemen; bergenia, lelietje der dalen, een heel lief geraniumpje en nog veel meer!

Op diverse plekken op het landgoed vinden we de sering in bloei. Samen met de geur van dichtersnarcis, lievevrouwebedstro, fluitekruid, daslook en de nu in bloei komende blauwe regen (er staan 3 soorten op het eiland in 3 stadia van bloei) is het ook voor geurenliefhebbers een waar genot om hier rond te lopen.

De zwartbles schaapjes lopen heerlijk op het middenweiland in een bloemrijke weide die steeds minder bloempjes heeft omdat ze dat het lekkerst vinden. Het achterste deel van het weiland is afgeschermd zodat we daar straks eigen hooi kunnen oogsten voor de winterperiode. De zwanen vinden dat nu hun domein!