Menu Sluiten

Groei en bloei week 12

Ja, waar moeten we beginnen? Het voorjaar is losgebarsten!! Naast de laatste instortende sneeuwklokjes en krokussen verschijnen holwortel, voorjaarshelmbloem, gele anemoon en longkruid.

Ook het blad van de later bloeiende Haarlems Klokkenspel is ineens boven de grond, net als het blad van de -veel minder aanwezige dan soortgenoot Italiaanse- gevlekte aronskelk

In het voortuintje van het entreegebouw is te merken dat bezoekers naar de achterkant worden geleid. Op het toegangspad dat amper wordt betreden ploppen net als in de naastgelegen tuin de blauwe sterhyacintjes op.

Maar niet alleen de stinzenflora is aan haar voorjaarsspurt begonnen! Speenkruid, prunus, maagdenpalm, muurbloem, van alles duikt op en begint spontaan te bloeien. Muurleeuwenbek, hoewel nog niet in bloei vestigt zich -hoe kan het ook anders- verticaal in de takkenrillen.

In de kastanjelaan komen oude dode kastanjes tot leven; randen botten uit in nieuwe takken met nog kleverige knoppen, botten ze komende week misschien uit?

Door de vrijwilligers wordt gewerkt in de tuin, het vlot wordt gebruikt om reparaties aan overtollige regenwaterafvoeren te doen.

De zwanen broeden, de schapen staan op alledag, de woerden liggen gebroederlijk naast elkaar omdat de vrouwtjes eenden al ergens een plekje hebben gevonden om eieren te leggen of te broeden. De bijtjes vliegen zeker nu de dagen in de dubbele cijfers duiken verwoed op de lekkerste bloemetjes. Ook de eerste hommels zijn alweer gesignaleerd.

Komen wandelen, rondkijken en genieten dus! Nu het weer wat langer licht is zijn ook de voorjaarsavonden prachtig. Het hek aan de oprijlaan laten we op dit soort avonden vaak iets langer open…..