Menu Sluiten

Groei en bloei week 16 en 17

En weer 2 weken tegelijk!

Er gebeurt nu heel veel in de tuin. Dankzij alle vrijwilligers ligt de tuin er ook zeer goed verzorgd bij, en wat was dat genieten met de mooie dagen afgelopen week. Dat het nu regent is ook heel goed, want sommige plantjes begonnen al wat te smachten. De kleur van het gras wordt meteen groener. Bovendien zijn de peultjes, doperwtjes en tuinbonen uitgeplant in de moestuin. Die jonge plantjes kunnen ook wel een slokje water gebruiken! In de kas staan nog meer jonge plantjes te komen. De pinksterbloemen doen het goed in de boomgaard en op het stuk gras tussen koetshuis en de state. Het groot hoefblad en de dotterbloem stralen in de strook gras langs de gracht. We verbazen ons over hoe klein het groot hoefblad is op deze plek dit jaar. Het is wel een verschil met het groot hoefblad dat achter het koetshuis vanaf de brug naar de bijenstal is te zien. Deze groeit daar net zo weelderig als andere jaren.

Ook kunnen we vanaf diezelfde plek de bloesem aan het koetshuis bewonderen. Net als de pruimenbloesem en diverse leifruit soorten in de tuin aan de muur staat hier allerlei fruit prachtig te bloeien, ook al is het een plekje waar niet iedereen komt. De citrusbloesem is een hele aparte, met een lief klein lichtgeel bloemetje! Er moest wel wat van gesnoeid worden, dus om er van heel dichtbij van te kunnen genieten had ik een paar takjes in een vaas gezet, maar dat vonden deze takken niet zo leuk, de bloemetjes die open waren verschrompelden, degene in knop liepen niet uit. Naar buiten gelegd -in de haast niet op de takkenwal gegooid- begonnen ze zich toch weer beter te voelen en liepen de knopjes alsnog uit! De bijen snoepen ook van al het lekkers zo dicht in de buurt. We zien ze in de pinksterbloemen, in het knikkende vogelmelk, en uiteraard ook in de bloesem. Jammer genoeg is het niet alle dagen warm genoeg dat ze veel kunnen vliegen; ze hebben een temperatuur nodig van boven de 10 graden Celsius.

De bostulp is op dit moment echt de koningin. Met de huidige temperaturen toont ze haar schoonheid langdurig! Met warme dagen staan de kelkjes compleet open, met regen gaan ze dicht en hangen ze naar beneden. We zien haar op allerlei plekken en in allerlei combinaties; in de borders, op de oprijlaan, in wilde grasranden, en in de singel. Vaak treffen we haar aan in combinatie met knikkende vogelmelk.

In het bos komen we haar tegen samen met holwortel. Ook staat ze in de kastanjelaan tussen het daslook. Veel tuiniers zijn bang dat daslook alles overwoekert, maar in praktijk valt dat op Dekema State mee. Het daslook dat nu net begint te bloeien vinden we hier o.a. zoals juist opgemerkt samen met bostulp, maar ook met knikkende vogelmelk. Wij mensen genieten ondertussen op culinair gebied van de daslook. Het is lekker in allerlei gerechten; sla, soep, mengsels voor rijst- of pastamaaltijden….. Bijna dagelijkse kost!

Lopen we het bos weer uit dan vinden we tegen de schaduwranden de donkere ooievaarsbek en de gevlekte aronskelk nu in bloei, en ook de boshyacint begint kleur te vertonen. Op de hoek van de state, waar veel mensen hun foto’s schieten vinden we ook een grote pluk knikkende vogelmelk samen met de gele anemoon. Deze laatste begint nu al over zijn top te raken, maar geeft nog een heerlijke dot geel aan deze en aan andere plekken in “het oude bos” het laantje waar ook het prieeltje staat.

En uiteraard moeten we de levende have niet overslaan. Uiteindelijk zijn er 17 lammetjes geboren en ze lopen nu op het weitje achter op het landgoed, waar de greppels nog het oude afwateringsprofiel volgen. Wanneer daar het gras op is zullen ze weer verweid worden naar een ander stuk van het landgoed.

Bij de zwanen zijn 3 kleintjes uit het ei gekropen. Zij zijn ook veel op het gras te vinden. Je zou het misschien niet zeggen, maar ook zwanen grazen! De kippen lopen rond op het terrein en de poes doet zich vast wel eens tegoed aan een eitje, maar is niet de enige rover hier. De kraaien kunnen er ook wat van! Regelmatig jagen we ze uit de eendenkorven. Uiteindelijk vinden ze natuurlijk genoeg om zelf ook weer kroost van groot te brengen, en een enkele eend presteert het om uit een verborgen hoekje met haar kleintjes tevoorschijn te komen, om in de dagen daarna weer elke dag een paar minder over te houden….. Naast de kraaien zijn andere roofvogels en ratten ook actief op ons terrein. Ach ja, eten en gegeten worden!!

De avonden lopen we dan nog een rondje voordat we het hek aan de oprijlaan sluiten, en zien dan de zon zakken in het Westen, geen straf om hier te “moeten” wonen.