Menu Sluiten

Groei en Bloei week 21

De laatste stinzenplanten bloeien. De daslook staat hier en daar nog weelderig maar begint al hartvormig zaad te maken op de plekken waar ze het eerst bloeide. De Italiaanse aronskelk zien we eigenlijk haast nooit bloeien, maar met een exemplaar vlak bij de kantine kan je het niet meer missen…. De adderwortel strekt zijn fijne aren in de lucht.

De vogelmelk bloeit nog, en dat houdt het maaiwerk in het veld voor de state nog even tegen, maar niet meer voor lang. Door de bloeiende boomgaard met o.a. de laatst bloeiende dichtersnarcis is een pad gemaaid zodat je er tussendoor kunt lopen

Waar wel mee begonnen is het maaien van de velden fluitenkruid. Deze verstikken anders de stinzenplanten. Door ze half af te maaien voordat de zaadzetting voltooid is zaaien ze zich minder uit en sterven de stengels af. Op zich wel jammer, het is altijd een heel feeëriek gezicht

De meidoorn en kastanje bloeien heerlijk. Na de oktoberstorm van 2013 zijn de oude kastanjes op “het plein” aan het einde van de oprijlaan vervangen door bijna 200 jaar jongere exemplaren elders van het terrein. Achteraf bleken deze 2 kleuren bloemen te hebben.

Vorige week was er nog even stevige vorst voorspeld die gelukkig uit bleef. Ter bescherming van de jong uitgeplante boontjes hebben we wel stro erbij gelegd, en de aardappels die net boven de grond waren aangeaard (de grond in bultjes ertegen aan gelegd)

In het voorjaar moet ook altijd even gekeken worden naar de bijen in de kast. De volken staan er goed voor. Met de darrenraat methode wordt de varoa-mijt in dit seizoen effectief bestreden.

In mei leggen alle vogels een ei, de merel heeft een boomstamkast in beslag genomen. Poes ligt lekker in de tuin te dutten. De 5 jonge zwarte zwanen groeien als kool, en de ouders beschermen ze goed. Op de foto een bezoekster die zich er niet veel van aantrekt.