Menu Sluiten

Groei en Bloei week 22

Ondanks het feit dat de stinzenflora monitor gestopt is en de meeste pracht van deze bloemetjes verwelkt is hebben we nog wat late bloeiers in deze plantencategorie. De adderwortel bloeit nu prachtig, en ook de Italiaanse aronskelk heeft grote bloemkelken, hoewel dat op de meeste plekken gepaard gaat met het slap gaan van het blad. Op een enkel plekje vonden we nog een laatste bloeiend Haarlems klokkenspelletje. Op sommige plekken komt meeldauw in het longkruid, en de daslook is nu echt uitgebloeid en de zaadzetting zet voort!

In het bos komen nu andere hoofdrolspelers. Het fluitenkruid is afgemaaid om te voorkomen dat deze woekeraar de stinzenflora volgend jaar overstemt. Ook een plek klimop wordt als ongewenst gezien omdat hier geen enkele stinzenplant boven uit kan komen. Daarom is er een paadje gemaakt waar de maaier bij deze klimop het gras af kan storten om de klimop te bestrijden. Dit loopt dus dood, maar er zijn al plannen voor de toekomst om dit paadje op een andere manier te gaan benutten…..

Het zevenblad -voor veel mensen een vreselijke plant- vormt nu een prachtige waas van witte bloemschermen in de schaduw. Lieve vrouwenbedstro doet op sommige plekken nog haar best maar wordt weldra ingehaald door de schijnaardbei.

Op de rand van het bos vinden we in de schaduwtuin de meest prachtige bloemen, ik licht er twee uit; de Helleborus in haar nadagen, ook al met vruchtzetting en het Lelietje der dalen.

In de pluktuin kunnen we nu de prachtigste bloemen tegenkomen. De Schijnpapaver heeft daar een plekje veroverd maar gaat helaas direct slap op de vaas dus zullen we moeten laten staan en kunnen we niet gebruiken in boeketten. De ook oranje bloeiende Kniphofia doet het daarentegen uitstekend op de vaas!

De moestuin slaan we even over en we lopen verder. In de boomgaard bloeien de margrieten prachtig, en worden -net als veel andere bloeiers in onze tuin- driftig bevlogen door bijen en andere insecten. Het net gemaaide pad steekt prachtig af tegen de bloeiende weide onder de boomgaard.

Op naar de kas. Hier hebben we al heerlijk sla en kruiden uit gegeten, en groenten voorgezaaid en buiten uitgeplant. Nu is het wachten op het rijpen van de tomaten en de komkommers!

Op de muur achter de kas beginnen de eerste rozen te bloeien, net als op het eiland bij de state. Deze week zijn de violen in het perk op het eiland en in de plantenbakken vervangen voor zomerbloeiers. Op onze Facebook- pagina’s zijn meer foto’s hiervan te vinden (Dekema State en Dekema-State)

Op de bestrating op het eiland vinden we de fijne Kleine klaverzuring tussen de steentjes. Net als Geel nagelkruid heeft dit een lief klein geel bloempje. Waar we begroeiing op de bestrating als onkruid bestempelen bestrijden we dit met een brander, zoals op de bestrating bij de parkeerplaats. Maar de klaverzuring blijft mooi staan waar hij staat!

De berceau blijft een prachtig sierelement die vele seizoenen tot de verbeelding spreekt. Als we deze doorgelopen zijn kijken we over een paar grote bloeiplekken gele lis naar het entreegebouwtje terug, wanneer kunnen we weer open? hopelijk in juli.

We lopen nog even door naar het theehuisje en genieten even van het uitzicht. Vroeger zullen de bewoners hier zeker ook in het zonnetje hebben zitten genieten!

Een aantal weides zijn gemaaid en worden verwerkt tot hooi in deze mooie droge periode. Lekker voor de schaapjes in de winter! Het is trouwens heel leuk om te zien dat de “speciale” zwartbles-schapen veel meer aandacht trekken dan gewone schapen die tot vorig jaar hier rondliepen. Regelmatig staan mensen bij het hek te kijken en te genieten, en de nieuwsgierige schaapjes komen maar al te graag op hen af, misschien krijgen ze wel wat lekkers???

De haan maakt ons elke ochtend om 6 uur wakker en trekt er dan vrolijk op uit met zijn toom kippen. Wij blijven dan nog even liggen tot we weer aan het werk gaan, en met zeer veel plezier genieten van alles om ons heen!