Menu Sluiten

Groei en Bloei week 31/32

De moestuin staat op oogst-stand, boontjes, uien, sla, enz… en het is ook nog eens mooi om te zien. Ondanks het feit dat de bonen ook door slakken worden gewaardeerd en ze tot wel 1,5 meter de stok in klimmen om aan de boontjes te knagen hebben we voldoende om van te eten, om uit te delen en om in de vriezer te stoppen. De rijk en mooi rood bloeiende pronkboon (een oud Fries ras, de Jannumer) kan op diverse manieren gegeten worden; jong als gehele boon, in stukjes door maaltijden en als snijboon, een veelzijdig boontje dus. De (biologische) aardappels zijn minder resistent voor Phytoftera (aardappelziekte) dan dat de potertjes beloofden. We hebben het loof afgeknipt en zullen op korte termijn ze uit de grond halen voordat de hele oogst mislukt.

De boomgaard is nu gemaaid en de eerste appeltjes (reade joop en honingzoet, zijden hemdje begint ook al rijp te worden) en peertjes (goudbal, een soort stoofpeertje dat maar kort gekookt hoeft te worden) zijn geoogst en worden al uitgedeeld aan vrijwilligers.

Ook is er een nieuw product ontwikkeld om de vruchten naast het persen voor sap op een andere manier te kunnen gebruiken. Volgende week donderdag worden de eerste “fruitmandjes” een soort fruit-taartjes met eigen appeltjes en peertjes op cupcake formaat) gebakken in de state om te kunnen serveren aan de gasten.

In de tuin worden weer diverse zichtlijnen open geknipt, zijn de boomkransen op de oprijlaan weer geschoren en worden bloemenborders, moestuin en pluktuin momenteel strak bijgehouden door een fijn team van wiedsters. De laatste weken hebben we wat uitbreiding van het vrijwilligersteam in de tuin voor dit soort werk mogen verwelkomen.

Veel gasten maken een rondje door de tuin, ook met warme dagen is het hier goed toeven…..