Menu Sluiten

Groei en bloei week 25 en 26

De maand juni wordt ook wel aangeduid als de rozenmaand.

Op Dekema State kun je wat dat betreft je hart ophalen. Verspreid over het terrein bloeien nu rozen in allerlei soorten. Ze geven veel kleur aan de tuinen en de geur is vaak bedwelmend.

Een muur vol klimrozen met op de voorgrond bloeiend kattenkruid.

Er zijn er ook veel struiken en bomen die inmiddels uitbundig gebloeid hebben en nu vrucht dragen. Sommige vruchten zijn al of bijna zover dat er geoogst kan worden.

De aalbessen worden hier en daar beschermd tegen de vogels. Maar waar de frambozen en de bessen inmiddels voor consumptie geschikt zijn, staat de braamstruik nog volop te bloeien. En kijk eens hoe mooi!

De blozende appeltjes aan deze boom (linker foto) zien er gezond uit, al hangt er een web achter met vraatzuchtige rupsen. Zo’n web wordt gemaakt door spinsel- of stippelmotten. En in die spinsels zitten de rupsen, die het blad van de appelboom wegvreten. Sommige appelbomen in de boomgaard zijn ernstig aangetast. Gelukkig levert het geen gevaar op voor de appels.

Soms kom je planten tegen op plekken waar je ze niet verwacht, zoals op de foto’s hieronder. Kennelijk is er heel weinig voor nodig om deze planten te laten gedijen.

Mooie grassen schieten op uit een boomstronk en hoog tegen de zijmuur van de State groeien zowaar helmbloemen tussen de voegen. Heel bijzonder om te zien!

Op het eiland lijkt het alsof de luiken voor de ramen van de State uitnodigen om even binnen te wippen. Daaronder kleurt en geurt lavendel en over de walmuur weer die rozen, heel veel rozen.

En wat te zeggen van de schout-bij-nacht, is het geen plaatje? Deze plant kom je tegen in de siertuin, maar ook langs een muur bij de boerderij.

Nog even aandacht voor een plant die menigeen liever kwijt dan rijk is: het zevenblad. Het is een woekeraar die je, als je hem eenmaal hebt, maar moeilijk weer kwijtraakt. Bij het entreegebouw staat-ie te bloeien.  De schermbloemen lijken wel van het fijnste kant

Juni kende ook warme en droge periodes, waarbij de planten soms even geholpen moesten worden. Een koele dronk was meer dan welkom. Nu is het bijna juli, ook wel bekend als de hooimaand. Op Dekema State liepen we een beetje op de tijd vooruit.

Kortgeleden werd met vereende krachten het hooi binnengehaald. Het heeft zo’n 200 pakken opgeleverd. De schapen hoeven de komende winter geen honger te lijden.