ZigaForm version 4.8.0
Menu Sluiten

Vrijwilligers

Dekema State is een eeuwenoud landgoed dat is opengesteld voor publiek. We willen gasten op een laagdrempelige manier met de Friese geschiedenis in aanraking brengen. Bezoekers komen aan bij een ontvangstgebouwtje waar ze een kaartje kunnen kopen en een versnapering kunnen gebruiken. Van daar uit lopen ze door de mooie tuin naar het als museum ingerichte huis. In het huis mogen ze rondkijken. De portretten en oude meubels geven een indruk van hoe een Friese adellijke familie woonde en leefde. In de kelder zie je de overblijfselen van een vaak roerige geschiedenis.
We zoeken vrijwilligers voor zowel de ontvangst van de gasten bij het entreegebouwtje voor de kassa en/of het schenken van koffie en thee, als voor de ontvangst in de state.  Door het geschiedenis verhaal met enthousiasme te vertellen beleven de mensen de historie meer en doen als het ware een stap in het verleden.
Ook zijn er vaak klussen voor technische mensen. 
Wij hebben een leuke betrokken vrijwilligersgroep.  Helaas is door corona op dit moment driekwart van onze huidige gastheren en gastvrouwen vanwege leeftijd en/of kwetsbaarheid van partner of zichzelf uit de roulatie. Vanwege de hoge leeftijd van sommige vrijwilligers is het sowieso fijn wanneer er ook wat jongere gastheren en gastvrouwen bij komen/ of in ieder geval mensen die niet bang hoeven te zijn voor Covid 19. Wij doen niet aan leeftijdsdiscriminatie, de oudste vrijwilliger die nu nog steeds -met de nodige voorzorgsmaatregelen- meeloopt is boven de 80. We houden zoveel mogelijk  rekening met de regels vanuit het RIVM, en zorgen voor een zo veilig mogelijke omgeving door schermen en protocollen.
De technische man die hier werkt heeft soms handen tekort door de lijst met klussen. Heb je een technische achtergrond (timmeren, metaalbewerken o.i.d.) en lijkt het je leuk om in een omgeving waar er geen druk op staat mee te helpen met soms afgeronde klusjes dan ben je ook welkom om te reageren.

Je krijgt bij aanvang voldoende informatie en begeleiding. Je loopt in ieder geval altijd mee met ervaren gastheren en gastvrouwen. Je hoeft natuurlijk niet direct rondleidingen te verzorgen; pas als je ingewerkt bent! Dit kan gerust een seizoen in beslag nemen.  Ook als je uiteindelijk ervoor kiest om alleen gastheer of gastvrouw te blijven kunnen we je assistentie goed gebruiken.

Vanwege ziekte, overlijden  en afscheid van een aantal doorgewinterde gastheren en gastvrouwen zoeken we weer versterking van ons team.

We vragen van onze gastheren en gastvrouwen een minimale inzet van 6 dagdelen per jaar. Dat betekent 1 x per maand tijdens ons seizoen van april t/m oktober. Uiteraard mag je ook meer komen, graag zelfs. We werken met een rooster, waarin vaak ook nog regelmatig geschoven wordt, en voor groepsbezoeken worden aparte oproepen gedaan waar je op kunt reageren.

Heb je meer zin in een andere functie dan kun je natuurlijk ook reageren. Er zijn altijd voldoende klussen in en om Dekema State.

Wie weet tot ziens bij ons gezellige vrijwilligersteam!

Meer informatie:
Dekema State wordt professioneel geleid door de beheerders, zij zijn voor de dagelijkse gang van zaken verantwoordelijk. Momenteel zijn dit Wim en Jacomine Hoogendam.
Wim verzorgt het buitengebeuren (tuin) en de technische zaken in en rondom het gebouw en Jacomine zorgt voor al de andere zaken die zich op de state afspelen.

Verder “leeft” Dekema State van de vrijwilligers, die in grote aantallen bijna dagelijks aanwezig zijn; er staan nu 80 vrijwilligers op de vrijwilligerslijst.

De Tuin
In het voorjaar, de zomer en in het najaar vindt u veel vrijwilligers in de tuin die juist dan zeer veel onderhoud nodig heeft. Op dit moment zijn er voldoende vrijwilligers.
In het voorjaar begint men met het snoeien van de appel en perenbomen in de boomgaard, het aanplanten van de snijbloemen in de bloementuin en het zaaien van de groente in de groentetuin. Gedurende de zomer moet het gras regelmatig gemaaid en de borders onkruid vrij gehouden worden. Als de druif op de berceau vruchten begint te maken, moet deze gekrent worden zodat er mooie druiventrossen overblijven. In het najaar wordt de tuin winterklaar gemaakt. U begrijpt, dit doet Wim niet alleen, de kwaliteit die de tuin van Dekema State nu uitstraalt zou dan niet gehandhaafd kunnen blijven.

gastheer

Ontvangst bezoekers
Naast de tuin zijn er voor de openstelling van de State veel vrijwilligers nodig.
Voor de ontvangst van de gasten op Dekema State zijn de gastvrouwen en gastheren verantwoordelijk.

Tuinmanswoning
Zij ontvangen de gasten in de voormalige tuinmanswoning. Dit kan zijn tijdens de reguliere openingstijden of als er groepen op afspraak komen.
Men kan hier zijn entreebewijs kopen en eventueel een consumptie nuttigen. Binnen is het gezellig (max. 12 personen kunnen hier zitten), maar buiten, op het terras, is er veel meer ruimte. Hier is zitplaats voor wel 70 personen. Zomers is het hier heerlijk vertoeven. De gasten kunnen dan genieten van een kopje koffie onder de veranda met uitzicht op de prachtige bloemen- en groentetuin.
De kaart- en consumptieverkoop, de opvang en verzorging van de gasten gebeuren weer geheel door vrijwilligers.

De State
Als de gasten zich melden bij de deur van de State, worden ze opnieuw opgevangen door gastvrouwen en heren. Deze zorgen ervoor dat de State klaar is voor het ontvangen van de gasten. Dit houdt o.a. in dat alle gordijnen (binnen) en de luiken (buiten) geopend zijn, de lampen in de vertrekken branden en alles er representatief uitziet. De gasten kunnen zelfstandig rondlopen of de gastvrouw/heer kan zorgen dat er een rondleiding gegeven wordt. Als de gasten met vragen komen zijn de gastvrouw/heer er om deze te beantwoorden.

Op de state zijn ook de bloemendames actief. Zij zorgen er ieder week voor dat er op de state en in de tuinmanswoning verse boeketten worden geschikt van bloemen uit de eigen bloementuin.

Van alles en nog wat
Buiten de openstelling om moeten er overal diverse andere dingen gebeuren zoals:

  • Het poetsen van het koper.
  • Het stofzuigen en afstoffen van het museale gedeelte van de State.
  • Het optrekken van de gewichten van de klokken.
  • Het doen van de administratie.
  • Het verzorgen van de tuinlieden (koffie/thee/soep).
  • Het verzorgen van de jaarlijkse mailing naar andere musea, campings, B&B’s.
  • Het maken van foto’s tijdens evenementen.
  • Het maken van kerstdecoraties voor de state.
  • Het doen van technische klussen.
  • En nog veel meer dingen.

Heeft U tijd over en zoekt U iets wat bij U past? Maak een afspraak of kom eens langs bij Dekema State in Jelsum, misschien zijn wij de organisatie waar U naar op zoek bent voor uw vrijwilligerswerk. Vanwege vakantie van de beheerders kan er tussen 11 september en 4 oktober niet gereageerd worden op aanmeldingen voor vrijwilligerswerk.