Menu Sluiten

Linnenpers van de familie Haersma Buma

Wat leuk, een linnenpers -ja dat is de juiste benaming hebben we inmiddels geleerd of nog korter eigenlijk “pers” want meer exemplaren hadden ook welgestelde gezinnen niet in huis -, maar dat zijn toch joekels? Die kunnen we vast niet plaatsen!

Dat was onze eerste gedachte toen Dekema State deze pers aangeboden kreeg.  Het is een schenking uit de nalatenschap van B. en E. van Haersma Buma-Van Werkum, met nog een aantal andere items.
Waar een wil is, is een weg….
Op de bovenverdieping stond nog een oude televisie -nog zo’n bakbeest met een toeter erop- in een hoek die eigenlijk niet gebruikt werd. Afschaffen en dan krijg je ineens toch ruimte. Later kregen we een prachtige uitleg van een tante van Haersma Buma over het gebruik van de pers en het behandelen van linnengoed. Wat een aanwinst!

Wat kleinere objecten zoals een paar kleine stoeltjes, een doofpot en dergelijke konden we gemakkelijker plaatsen. Een mooie oude Friese staartklok gaf wat meer hoofdbrekens maar heeft uiteindelijk toch een leuke plek gekregen in de zitkamer. Hoewel Dekema State compleet ingericht is gaf elk van de geschonken stukken weer een kleine aanvulling op het geheel, met voor elk object een eigen verhaal om door te vertellen aan volgende generaties!

Als straks Dekema State de deuren weer kan openen voor bezoek is de pers te bewonderen.