Menu Sluiten

Open Monumentendagen op Dekema State

Open Monumentendagen 2022 op Dekema State in Jelsum

Zaterdag 10 september 10-17 uur
Zondag 11 september 13-17 uur,

beide dagen binnenkomen tot 16 uur

“Van Dokkumer Ee tot Middelzee”
Al 20 jaar stelt Dekema State haar deuren gratis open voor het publiek op Open monumentendag.
Dit jaar is het een bijzondere editie.
De gemeente Leeuwarden stelt op zaterdag de route “Van Dokkumer Ee tot Middelzee” centraal.
Monumenten in Jelsum liggen dit jaar dus op de route van het organiserend comité.

Duurzaam groen
Beide dagen zit er ook een tintje groen aan, in het kader van het landelijke thema “duurzaamheid”
Voor de Tuinenstichting zijn wij ook Open Tuin. Daarom neemt gids Nienke Dubbeldam je mee langs de flora van Dekema State op een wandeling langs de wereld van de wilde planten die op het terrein aanwezig zijn.
Tijden:
zaterdag: 11 uur, half 2 en 3 uur
zondag: half 2 en 3 uur.

Andere activiteiten deze dagen
Tableau vivant: Een schilderijlijst, wat losse kledingattributen, en de prachtige omgeving van Dekema State. En niet te vergeten je eigen creativiteit! Dos jezelf uit en laat een foto maken van het resultaat op je eigen telefoon of toestel.

Historische Boekenmarkt
Van één van de schrijvers van het grote Dekema boek, Sjoerd Cuperus, hebben wij na zijn overlijden alle boeken gekregen die hij verzameld heeft. Wij kunnen echter lang niet alles plaatsen. Zijn interesse lag vooral op het gebied van de historie. Kom sneupen in de vele dozen op de beeldenzolder in de state en neem boeken mee tegen een vrijwillige bijdrage voor Dekema State.

Muziek
Martin Pals luit Zaterdag 10-12 uur,
Nico Gramberg psalter Zaterdag en zondag 13-17 uur

Expositie
In de state is dit seizoen een kleine expositie ingericht over Occa Johanna Ripperda, kind van de Gouden Eeuw, die opgroeide van haar zevende tot haar veertiende bij haar oom en tante in Jelsum.
Deze waren verbonden aan het Friese Stadhouderlijk hof. De opvoeding heeft zij later in praktijk kunnen brengen toen zij als opperhofmeesteres de koningin-moeder van Zweden op haar reizen vergezelde. Zij heeft ook zelf een kookboek geschreven. Een filmpje over haar leven geeft een levendig beeld van haar.

Thuis voorbereiden of nagenieten, Dekema State komt tot leven
Voor een extra dimensie aan je bezoek kan je altijd thuis voorbereiden of nagenieten op je telefoon. Via [https://dekemastate.2discover.nl] beleef  je de state aan de hand van diverse korte hoorspelen. Zo komen schilderijen van voormalige bewoners  tot leven en vertellen ze hun verhaal of gaan in gesprek met elkaar. Op andere plekken maak je kennis met het personeel.