Menu Sluiten

Over Dekema State

Over Dekema State

EEN BEZOEK IS EEN BIJZONDERE ERVARING

Via de tuinmanswoning aan de oude terp van Jelsum, treedt u binnen in de ommuurde tuin met o.a. fruitbomen, een moestuin en een bloementuin. Over de rijk gedecoreerde toegangsbrug komt u bij de entree van de state.

DE BEWOONDE STATE

De inrichting ademt de sfeer van bewoning door een voorname Friese familie van rond 1930. Dwalend door het oude huis proeft u de behaaglijke sfeer van de zitkamer, de bibliotheek en de eetkamer, waar de tafel gedekt is. Door de hele state hangt een verzameling familieportretten cab de bewoners. De oudste dateert uit 1587.

DE OUDE STINS

In de kelders staat u oog in oog met de restanten van de middeleeuwse stins. Op de grote zolder zijn fragmenten van bijzondere 16e eeuwse beelden te zien, die eens onderdeel waren van een schouwpartij.

sTINZENFLORA

Treed in de voetsporen van de voormalige bewoners en maak een bezoek aan de state een romantische wandeling over de in landschapsstijl aangelegde singels met tuinhuisje, uitzichtheuvel, kastanjelaan en bos, met mooie doorkijkjes naar het weide Friese landschap. In het vroege voorjaar bloeien hier vele soorten bijzondere stinzenplanten.