Havank op Dekema State
In de jaren 50 van de vorige eeuw was de detectiveschrijver Hans van der Kallen (1904-1964), beter bekend onder het pseudoniem Havank, een regelmatige gast op Dekema State. In 1953 raakte hij bevriend met de toenmalige bewoners Jan en Gerard van Wageningen. De weldadige rust, de gracht, de muur de statige bomen van de oprijlaan en vooral de sfeer van het oude huis troffen de schrijver. Tussen 1958 en 1963 logeerde Havank regelmatig op Dekema.
Vanaf 1935 schreef hij meer dan 29 boeken, die werden uitgegeven door A.W. Bruna en Zoon. Ook vertaalde Havank vele boeken van de Engelse schrijver Leslie Charteris, bekend van zijn verhalen rond The Saint. Vooral in de jaren vijftig en zestig waren de ‘Havankjes’, uitgegeven in pocketvorm met omslagontwerpen van Dick Bruna, immens populair: er werden meer dan 10 miljoen verkocht.
Tijdens zijn bezoeken aan Dekema State raakte Havank volledig in de ban van het portret van Anna Maria van Burmania, in 1754 geschilderd door Bernardus Accama. Haar ogen en een uitdagend gebaar van haar rechter wijsvinger maakten een enorme indruk op de schrijver. Haar gezicht fascineerde hem zo dat het een obessie werd. Anna Maria figureert in twee van zijn boeken als Anne-Marie comtesse de Passy et de Limoillet: “blond als damast, als ivoor in het licht van de lentemaan.” Havank liet twee grote kleurenfoto’s van het schilderij maken waardoor hij Anna Maria tijdens zijn omzwervingen in het buitenland voortdurend in zijn buurt had. Hij bepaalde dat hij begraven wilde worden met een reproductie van het portret in zijn kist, hetgeen na zijn overlijden in 1964 ook geschiedde.
Een dramatische gebeurtenis in het leven van Havank was het overlijden van zijn geliefde poedel Nicko. In april 1958 schreef Gerard van Wageningen in zijn dagboek: “Hij was er helemaal overstuur van. Hij had het hondje in een sjieke, kleine koffer opgebaard met bloemen.” Nicko werd begraven op Dekema State, onder een kleine zwerfsteen waarop de naam van het hondje was geschilderd. Het steentje is nog steeds te zien van uit de Gele Gang van de state. Daar staat ook de kast met verschillende drukken van de boeken van Havank, enkele foto’s, typoscripten en een gipsen reliëfportret van de schrijver van de hand van beeldhouwer Ben van der Geest.
Omrop Fryslân zond in 2014 een documentaire uit over de schrijver.
De stichting Mateor, die het werk en het leven van Havank in ere wil houden, gaf in 2017 een boekje uit met daarin het volledige verhaal van het verblijf van Havank op Dekema State en vele foto’s die Gerard van Wageningen van de schrijver maakte. Het boekje ‘Havank op Dekema State/De moord op Havank’ is uitverkocht, maar er komt een beperkte herdruk voor liefhebbers. Deze herdruk is niet mede-gefinancierd door de Vereniging Vrienden en de prijzen zijn gestegen; daarom zal de nieuwe uitgave waarschijnlijk tussen de € 12,50 en € 15,– gaan kosten. |