Menu Sluiten

Havank op Dekema State & De moord op Havank

De Stichting Mateor, die leven en werk van de detectiveschrijver Havank (1904-1964) in ere wil houden, heeft bij wijze van eindejaarsgeschenk voor haar donateurs een boekje uitgegeven met een uitgebreid verslag van het verblijf van de schrijver op Dekema State. Tussen 1953 en 1963 verbleef Havank hier regelmatig en raakte daarbij geobsedeerd door het portret van Anna Maria van Burmania dat in de zaal van de state hangt.

Auteur Tom Sandijck, sinds 1991 betrokken bij het wel en wee van Dekema State, stelde uit alle publicaties over Havank en uit het Havank-archief van Gerard van Wageningen het complete verhaal samen over de periode dat Havank op Dekema State verbleef: zijn bijzondere relatie tot het portret van Anna Maria van Burmania, het dramatische overlijden van zijn poedel Nicko en de begrafenis van het hondje op Dekema. Dik Berlijn vertelt over het leven op Dekema State in de jaren vijftig en ook de vele foto’s die Gerard van Wageningen van de schrijver maakte komen aan bod.

De uitgave wordt gecombineerd met een geheel in Havankiaanse stijl geschreven novelle van Kees Kuiken onder de titel ‘De moord op Havank’. Het verhaal speelt zich af in Leeuwarden en in Jelsum.

Het boekje ‘Havank op Dekema State/De moord op Havank’ is uitverkocht, maar er komt een beperkte herdruk voor liefhebbers. Deze herdruk is niet mede-gefinancierd door de Vereniging Vrienden en de prijzen zijn gestegen; daarom zal de nieuwe uitgave waarschijnlijk tussen de € 12,50 en € 15,– gaan kosten.