Menu Sluiten

Voorjaarsarrangement: ‘Eeuwigdurende Lente (Afgelast)

Arrangement: Bezoek aan drie Stinzenfloraparken onder leiding van gids, vervoer op eigen gelegenheid (advies per fiets).

Datum: zaterdag 11 april 2020 (reservering is noodzakelijk; activiteit vindt plaats vanaf 12 deelnemers)

Startlocatie: Stinze Stiens, ontvangst Pakhûs SOLO Smelbrêge 9, 9051 BH Stiens
Starttijd: 10.30
Eindtijd: 16.30

Een gids neemt u, deze zaterdag voor Pasen, mee langs drie prachtige Stinzenfloraparken; elk met een eigen verhaal en gelegen op unieke bijna verborgen locaties ten noorden van Leeuwarden.

U start bij Stinze Stiens met een kopje koffie/thee en iets lekkers in het nabij gelegen Pakhûs SOLO, gevolgd door een rondleiding in de “19-eeuwse slingertuin”  naar een ontwerp van Gerrit Vlaskamp. Hoe raakt u ondersteboven van de Stinzenflora?

De gids vertelt niet alleen wetenswaardigheden over stinzenflora maar ook over het behoud van een prachtige tuin en over het cultuurhistorische verleden van de unieke locaties. Deze tuinen ontwikkelden zich door het verlangen om het hele jaar door bloeiende planten te kunnen bewonderen in de tuin. Deze bloemen werden van overal ter wereld geïmporteerd en de bloei werd vastgelegd in boeken, zodat men met recht kan spreken van “Eeuwigdurende Lente”.

Per fiets* of auto (op eigen gelegenheid) brengt u vervolgens een bezoek aan een eeuwenoud stinzenflorapark waarin een slot in Neo-Renaissance stijl staat te pronken, namelijk Martenastate te Koarnjum. Hier staat een heerlijk Fryske lunch voor u klaar in de gezellige Túnmanswente. Vervolgens gaat u de prachtige  stinzenflora-soorten in dit historische park ontdekken; geniet van uw moment.

Vanuit deze accommodatie fietst u langs weilanden, door naar het buurdorp Jelsum voor de stinzenfloratuin van Dekema State; daar ligt een oude state verscholen. De State kan worden bezocht maar vandaag bezichtigt u de tuin. U zult ontdekken dat u graag nog eens terugkomt, want de bloei van de prachtige bloemen is elke dag aan verandering onderhevig.

Als afsluiting staat er een consumptie en wat lekkers op het terras voor u klaar. Tot slot fietst u via een prachtige fietsroute langs de Dokkumer Ee of het Dokkumer Lokaeltsje (tegenwoordig fietspad de ‘Spoardyk’) terug naar Stiens.

Arrangement

Het arrangement is exclusief fietshuur; u dient uw eigen fiets mee te nemen of kunt uw eigen fiets huren. Ook mag u gebruik maken van uw auto natuurlijk.
* In Stiens zijn fietsen of e-bikes te huur bij Haijma fietsen: contact 058 – 257 42 00.

Het arrangement is beschikbaar op aanvraag voor groepen en dit aanbod is voor 11 april 2020.
* Reservering is noodzakelijk en onder voorbehoud voldoende deelname.

Reservering voor deze geheel verzorgde dag à € 35,00 per persoon

Links

www.stinze-stiens.nl
www.martenastate.nl
www.dekemastate.nl

Boekingen: informatie@tunmanswente.nl

PROGRAMMA
  • 10.30 u.    Ontvangst in Pakhûs SOLO, koffie/thee/oranjekoek
  • 10.45 u.  Praatje in Pakhûs SOLO: ‘OndersteBoven van Stinzenplanten’ Stinze Stiens/Vlaskamptùn
  • 11.20 u.  Wandeling door de tuin
  • 12.00 u.   Vertrek naar Martenastate
  • 12.15 – 13.00 u. Fryske lunch Túnmanswente
  • 13.00 – 14.00 u. Rondleiding Martenastate
  • 14.00 u.  Vertrek naar Dekema State
  • 14.15 – 15.15 u. Rondleiding Dekema State
  • 15.15 – 16.00 u.  Koffie/thee met een dúmke.
  • 16.00 – 16.30 u. Terugfietsen naar Stiens

Deelnamekosten dienen vooraf overgemaakt te zijn op bankrek. NL 66 ABNA 0447 0342 51 t.n.v. W.H. van Riemsdijk o.v.v. Voorjaarsarrangement Stinzenflora met datum.