Menu Sluiten

Vrolijke muziek in het kerkje van Jelsum

In het sfeervolle kerkje van Jelsum word je ontvangen met vrolijke Klezmermuziek

Klezmer is de traditionele muziek van de joden in Oost Europa. Jiddische muzikanten (Klezmorim) speelden op traditionele joodse bruiloften (Khasenes) en diverse joodse feesten, maar ook op niet-joodse feesten.

De Klezmorim speelde alles wat het publiek maar wilde horen, een Hongaarse Czardas, een Russische Trepak of zelfs bekende melodieën uit de klassieke muziek.

Ondanks een sterke verwantschap met traditionele folklore muziek uit Oost Europa heeft de klezmermuziek een duidelijk joods karakter kunnen behouden.

Joodse emigranten die naar de Goldene Medine vertrokken (Amerika) namen hun muziek mee en voegden er later elementen uit de jazz aan toe.

Het Jiddische woord Klezmer stamt af van de oud-Hebreeuwse woorden Kley (=werktuig, instrument) en Zemer (=lied, gezang)

Tim de Vries studeerde saxofoon aan het Conservatorium in Groningen. Vanaf januari 2022 is Tim aktief als klarinettist van klezmerorkest Di Gojim. Daarnaast is hij dirigent van Bigband Cue en is tevens actief als jazzmuzikant. Ook geeft hij saxofoon en klarinetles. 

Sjaak van der Reijden studeerde Schoolmuziek B en Hafabra Direktie aan de Muziek Pedagogische Akademie (MPA) te Leeuwarden. Hij is muzikant en dirigent en maakt onder andere deel uit van klezmerorkest Di Gojim en het Leeuwarder Accordeon Ensemble (LAE).

Beide muzikanten zullen een sprankelend concert verzorgen.

Het belooft een zeer afwisselende avond te worden, georganiseerd door de Vrienden van Dekema State. Met mooi weer maken we een slag door de prachtige tuin van Dekema State.

Wanneer? Op vrijdagavond 9 september
Hoe laat? Door wie? Van 19.30 uur tot 21.30 uur is er een sprankelende uitvoering van de Leoville Klezmer Syncopators Waar? In de Sint Genovevakerk in Jelsum.
Voor wie? De toegang voor leden van de Vereniging van Vrienden en Vriendinnen en vrijwilligers is gratis. Voor niet leden en niet vrijwilligers is de toegang € 5,00